30.6.2017

Robolukion lukuvuosi 2016-2017


Robolukion tapahtumarikas toinen lukuvuosi on takana päin! Suuri kiitos kaikille opiskelijoille, opettajille, rehtoreille ja yhteistyökumppaneille kuluneesta vuodesta. Paljon ehti taas yhden lukuvuoden aikana tapahtua. Alla katsaus menneen lukuvuoden kohokohtiin.

LUKIOKOHTAISET ROBOTIIKAN KURSSIT KÄYNTIIN


Suurimpana ponnistuksena Robolukio-hankkeessa kuluneena lukuvuonna ovat olleet jokaisessa lukiossa järjestetyt robotiikan ja elektroniikan kurssit. Vuoden takaisten pilottikurssien jälkeen jokaisessa Vantaan päivälukiossa tartuttiin tuumasta toimeen, ja lukiot järjestivät jokainen omat robotiikan kurssinsa!

Opiskelijoita robotiikan kurssilla
Kurssimainos seinällä

Opiskelijan projektityö: "pomminpurkupeli"

Kursseilla opiskelijoiden tekemiä projektitöitä pääset katsomaan täällä. Aivan mahtava meno ja opiskelijoiden innostus katossa. Tästä on hienoa jatkaa tulevaan syksyyn ja tuleviin robotiikan kursseihin!

ROBOLUKIO 3D-AIKAAN


Moniin Robolukio-hankkeen lukioihin hankittiin viime lukuvuoden aikana 3D-tulostimet, ja ne on otettu innolla käyttöön. Lukioista on löytynyt jo valmiiksi 3D-mallinnusta taitavia opiskelijoita ja tulostimet ovat päässeet heti tositoimiin. Robokursseilla tulostimia voi hyödyntää omissa projekteissa tarvittavien osien tulostamiseen ja tulostimesta on iloa monen muunkin oppiaineen esim. kuvataiteen, matematiikan ja fysiikan opinnoissa. Ensi lukuvuonna on tarkoitus kehitellä Robolukion kursseilla 3D-tulostuksen avulla jopa lentäviä droneja!

3D-tulostimien käyttöä varten opettajat osallistuivat 3D Bear -yrityksen vetämään "3D-taidot pedagogisena tekniikkana" -koulutukseen. Tämän lisäksi kevään aikana järjestettiin 3D Bearin avustuksella kaksi oppiainepilottia, joissa lukioiden opiskelijat pääsivät harjoittelemaan 3D-taitojaan. Näistä toinen keskittyi puhtaasti 3D-mallinnuksen harjoitteluun, kun taas toinen toteutettiin kuvataiteen oppitunnin yhteydessä.

3D-taidot pedagogisena tekniikkana -koulutuksessa

3D-printattu manaatti

KOULUTUSTA JA UUSIA IDEOITA


3D-koulutuksen lisäksi Robolukion opettajat hakivat uusia oppeja mm. Lahdesta AVI:n organisoimasta ja Mehackitin vetämästä Ilmiöpohjainen ohjelmointi -koulutuksesta. Koulutuksessa päästiin tutustumaan leluhakkerointiin sekä musiikkiohjelmointiin! Järjestimme tämän lisäksi myös esim. opettajien kesken rakentelupäivän, jossa jaoimme osaamista ja vinkkejä Robolukion opettajien kesken.

Tiimityötä rakentelupäivässä

Rikkimenneen kauko-ohjattavan auton henkiin herättelyä!

YHTEISTYÖKUVIOT 

Lukuvuoden aikana tehtiin monipuolisesti yhteistyötä niin Vantaan kaupungin sisällä kuin ulkona. Yksi hedelmällisimmistä yhteistyömuodoista oli yhteistyö Vantaan lukioissa käynnissä olevan Digiluokka – uudistuva oppimistila -hankkeen kanssa. Yhteistyötä teimme yhteisen hankearviointiprosessin kautta, jossa hankkeiden työryhmät pääsivät vaihtamaan ajatuksiaan hankkeissa työskentelystä. Arviointiprosessin aikana tehtiin mielenkiintoisia havaintoja siitä, kuinka paljon yhteisiä ajatuksia oppimisympäristöjen muutokseen liittyen hankkeissa jaetaan, vaikka tavoitteet hankkeissa ovatkin erilaisia.

Vantaalla on käynnistynyt aktiivisesti toimintaa robotiikan suhteen kasvatuksen ja koulutuksen saralla aina varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle. Robolukio-hankkeessakin olemme kuluneen lukuvuoden aikana virittäneet yhteistyökuvioita Vantaalla varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen ja Varian kanssa.

Vantaan sisäisen yhteistyön lisäksi olemme myös tehneet yhteistyötä Helsingin, Espoon ja Kauniaisten kaupunkien sekä Metropolia ammattikorkeakoulun kanssa. Tästä hienona lopputulemana on elokuussa järjestettävä robotiikan kesäkurssi 16–19-vuotiaille nuorille. Yhteistyötä on aloitettu myös Riihimäen kaupungin kanssa.

Hannu Olin Vantaan Havukosken koulusta esitteli, minkälaisilla välineillä peruskoululaiset rakentelevat robottiautoja!
Robotiikan kesäkurssi elokuussa 2017!

ROBOLUKIO ESILLÄ


Robolukio on ollut kuluneena lukuvuonna taas runsaasti esillä. Robokurssien opettajia ja opiskeljoita on päässyt näkemään mm. Vantaan ICT-ratkaisupäivillä, Educa-messuilla sekä ITK-päivillä Hämeenlinnassa. ITK-päivien esityksen kuvauksen löydät täältä.

Innostunut esiintyjäporukka ITK-konferenssissa - MOKAA JA INNOSTU!

Kevään 2017 robotiikan kurssin opiskelijat Martinlaakson lukiossa saivat myös kunnianarvoisan vieraan, kun Vantaan sivistystoimen toimialan apulaiskaupunginjohtaja Elina Lehto-Häggroth kävi tapaamassa robotiikan kurssin opiskelijoita ja tutustumassa kurssisisältöihin. Kävipä vierailulla selväksi, että myös Elina on päässyt opinnoissaan käsiksi ohjelmoinnin saloihin!

Apulaiskaupunginjohtaja Elina Lehto-Häggroth vierailulla Martinlaakson lukion robotiikan kurssilla keväällä 2017.
Kuvassa myös opettaja Hannu Köngäs sekä rehtori Salme Sulander.

UUSI LUKUVUOSI, UUDET KUJEET!


Elokuussa starttaa Robolukio-hankkeen viimeinen lukukausi, jonka aikana on tarkoitus järjestää vielä yhdet robotiikan kurssit jokaisessa lukiossa sekä suunnata katsetta tulevaan. Hankkeen jälkeen kurssit jäävät jokaisen lukion kurssitarjontaan. OPH:lta on juuri kesälomien alla saatu tieto myös uudesta hankerahoituksesta, joten Vantaan lukioissa kehitetään seuraavatkin kaksi vuotta taas aktiivisesti uusia avauksia luovan teknologian parissa! 

Rentouttavaa kesää kaikille <3

t. Robolukion väki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti