LUKIOKOHTAISET ROBOTIIKAN KURSSIT KÄYNTIIN
Suurimpana ponnistuksena Robolukio-hankkeessa kuluneena lukuvuonna ovat olleet jokaisessa lukiossa järjestetyt robotiikan ja elektroniikan kurssit. Vuoden takaisten pilottikurssien jälkeen jokaisessa Vantaan päivälukiossa tartuttiin tuumasta toimeen, ja lukiot järjestivät jokainen omat robotiikan kurssinsa!
Opiskelijoita robotiikan kurssilla |
Kurssimainos seinällä |
Opiskelijan projektityö: "pomminpurkupeli" |
Kursseilla opiskelijoiden tekemiä projektitöitä pääset katsomaan täällä. Aivan mahtava meno ja opiskelijoiden innostus katossa. Tästä on hienoa jatkaa tulevaan syksyyn ja tuleviin robotiikan kursseihin!
ROBOLUKIO 3D-AIKAAN
Moniin Robolukio-hankkeen lukioihin hankittiin viime lukuvuoden aikana 3D-tulostimet, ja ne on otettu innolla käyttöön. Lukioista on löytynyt jo valmiiksi 3D-mallinnusta taitavia opiskelijoita ja tulostimet ovat päässeet heti tositoimiin. Robokursseilla tulostimia voi hyödyntää omissa projekteissa tarvittavien osien tulostamiseen ja tulostimesta on iloa monen muunkin oppiaineen esim. kuvataiteen, matematiikan ja fysiikan opinnoissa. Ensi lukuvuonna on tarkoitus kehitellä Robolukion kursseilla 3D-tulostuksen avulla jopa lentäviä droneja!
3D-tulostimien käyttöä varten opettajat osallistuivat 3D Bear -yrityksen vetämään "3D-taidot pedagogisena tekniikkana" -koulutukseen. Tämän lisäksi kevään aikana järjestettiin 3D Bearin avustuksella kaksi oppiainepilottia, joissa lukioiden opiskelijat pääsivät harjoittelemaan 3D-taitojaan. Näistä toinen keskittyi puhtaasti 3D-mallinnuksen harjoitteluun, kun taas toinen toteutettiin kuvataiteen oppitunnin yhteydessä.
3D-taidot pedagogisena tekniikkana -koulutuksessa |
3D-printattu manaatti |
KOULUTUSTA JA UUSIA IDEOITA
3D-koulutuksen lisäksi Robolukion opettajat hakivat uusia oppeja mm. Lahdesta AVI:n organisoimasta ja Mehackitin vetämästä Ilmiöpohjainen ohjelmointi -koulutuksesta. Koulutuksessa päästiin tutustumaan leluhakkerointiin sekä musiikkiohjelmointiin! Järjestimme tämän lisäksi myös esim. opettajien kesken rakentelupäivän, jossa jaoimme osaamista ja vinkkejä Robolukion opettajien kesken.
Tiimityötä rakentelupäivässä |
Rikkimenneen kauko-ohjattavan auton henkiin herättelyä! |
YHTEISTYÖKUVIOT
Lukuvuoden aikana tehtiin monipuolisesti yhteistyötä niin Vantaan kaupungin sisällä kuin ulkona. Yksi hedelmällisimmistä yhteistyömuodoista oli yhteistyö Vantaan lukioissa käynnissä olevan Digiluokka – uudistuva oppimistila -hankkeen kanssa. Yhteistyötä teimme yhteisen hankearviointiprosessin kautta, jossa hankkeiden työryhmät pääsivät vaihtamaan ajatuksiaan hankkeissa työskentelystä. Arviointiprosessin aikana tehtiin mielenkiintoisia havaintoja siitä, kuinka paljon yhteisiä ajatuksia oppimisympäristöjen muutokseen liittyen hankkeissa jaetaan, vaikka tavoitteet hankkeissa ovatkin erilaisia.
Vantaalla on käynnistynyt aktiivisesti toimintaa robotiikan suhteen kasvatuksen ja koulutuksen saralla aina varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle. Robolukio-hankkeessakin olemme kuluneen lukuvuoden aikana virittäneet yhteistyökuvioita Vantaalla varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen ja Varian kanssa.
Vantaan sisäisen yhteistyön lisäksi olemme myös tehneet yhteistyötä Helsingin, Espoon ja Kauniaisten kaupunkien sekä Metropolia ammattikorkeakoulun kanssa. Tästä hienona lopputulemana on elokuussa järjestettävä robotiikan kesäkurssi 16–19-vuotiaille nuorille. Yhteistyötä on aloitettu myös Riihimäen kaupungin kanssa.
Hannu Olin Vantaan Havukosken koulusta esitteli, minkälaisilla välineillä peruskoululaiset rakentelevat robottiautoja! |
Robotiikan kesäkurssi elokuussa 2017! |
ROBOLUKIO ESILLÄ
Robolukio on ollut kuluneena lukuvuonna taas runsaasti esillä. Robokurssien opettajia ja opiskeljoita on päässyt näkemään mm. Vantaan ICT-ratkaisupäivillä, Educa-messuilla sekä ITK-päivillä Hämeenlinnassa. ITK-päivien esityksen kuvauksen löydät täältä.
Innostunut esiintyjäporukka ITK-konferenssissa - MOKAA JA INNOSTU! |
Kevään 2017 robotiikan kurssin opiskelijat Martinlaakson lukiossa saivat myös kunnianarvoisan vieraan, kun Vantaan sivistystoimen toimialan apulaiskaupunginjohtaja Elina Lehto-Häggroth kävi tapaamassa robotiikan kurssin opiskelijoita ja tutustumassa kurssisisältöihin. Kävipä vierailulla selväksi, että myös Elina on päässyt opinnoissaan käsiksi ohjelmoinnin saloihin!
Apulaiskaupunginjohtaja Elina Lehto-Häggroth vierailulla Martinlaakson lukion robotiikan kurssilla keväällä 2017. Kuvassa myös opettaja Hannu Köngäs sekä rehtori Salme Sulander. |
Lukuvuoden 2016-2017 aikana julkaistut lehtijutut:
- 26.8.2016 Opettaja-lehti: Piirilevy on robotin alku - Tiina Laine ryhtyy opettamaan robotiikkaa Tikkurilan lukiossa
- 12/2016 Rexi-lehti: Ensimmäiset Robolukio-hankkeen itsenäiset kurssit ovat alkaneet Vantaan lukioissa
- 31.1.2017 Vantaa-kanava: Roboja, virtuaalilaseja, guruja – Vantaan digioppimista esiteltiin Educa-messuilla
- 11.3.2017 Vantaan kaupungin asukaslehti: Kohti tulevaisuuden työelämää
UUSI LUKUVUOSI, UUDET KUJEET!
Elokuussa starttaa Robolukio-hankkeen viimeinen lukukausi, jonka aikana on tarkoitus järjestää vielä yhdet robotiikan kurssit jokaisessa lukiossa sekä suunnata katsetta tulevaan. Hankkeen jälkeen kurssit jäävät jokaisen lukion kurssitarjontaan. OPH:lta on juuri kesälomien alla saatu tieto myös uudesta hankerahoituksesta, joten Vantaan lukioissa kehitetään seuraavatkin kaksi vuotta taas aktiivisesti uusia avauksia luovan teknologian parissa!
Rentouttavaa kesää kaikille <3
t. Robolukion väki
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti