5.10.2016

Lukuvuoden 2016-2017 ensimmäiset Robolukion kurssit käyntiin!

Robolukion toinen lukuvuosi on pyörähtänyt käyntiin, ja tällä viikolla robokurssit ovat alkaneet neljässä vantaalaisessa lukiossa. Viime keväänä työryhmän opettajat kouluttautuivat opiskelijan asemassa Mehackitin ohjaajan vetämällä Elektroniikkaa ja robotiikkaa -kurssilla. Tällä viikolla samaiset kurssit ovat pyörähtävät käyntiin neljässä lukiossa omatoimisesti.

Oppimateriaaleina käytetään kursseilla keväällä hyväksi havaittuja Mehackitin materiaaleja (learn.mehackit.org). Syksyn kurssien jälkeen on tarkoitus kerätä kokemukset yhteen ja ryhtyä ideoimaan kurssien jatkokehittelyä. Esimerkiksi Robolukion Tikkurilan lukion vastuuopettaja Tiina Laine on pohtinut, että seuraava Robolukion kurssi heidän lukiossaan voisi keskittyä esimerkiksi robottien visuaaliseen suunnitteluun ja tuotekehittelyyn. 

Syksyn kursseja varten on hankittu materiaalit, jotka kustansivat noin 70e/paketti (alv 0). Opiskelijat harjoittelevat kursseilla Arduinoilla pääsääntöisesti parin kanssa, joten materiaalien hinnaksi tulee noin 35e/opiskelija. Muita mahdollisesti hankittavia materiaaleja on kuorintapihdit johtimille, rasiat Arduinoille sekä muita kursseilla mahdollisesti tarvittavia elektronisia komponentteja. Alla kuvaus yhden Arduino-paketin sisällöstä.

Arduino-paketti kursseille
Kurssien alkuvalmisteluihin on kuulunut opettajien viime keväisen kouluttautumisen ja materiaalien tilaamisen lisäksi ainoastaan varmistaa, että opiskelijoilla on kursseilla käytössään tietokoneet, joille on mahdollista ladata Arduino IDE-ohjelma ja tämän lisäosa ArduBlock. Monilla opiskelijoilla on kursseilla käytössään oma tietokone, jolloin ohjelmien lataaminen voidaan tehdä ensimmäisellä oppitunnilla. Lukion omille koneille ohjelmat voi ladata ainoastaan opettaja, jolla on admin-oikeudet, ja tämä tulee siis huomioida, jos lukioiden omia koneita on käytössä. Koneita olisi hyvä olla minimissään yksi per pari. Kurssimateriaaleja ja muuta tiedonhakua varten olennainen seikka on myös se, että tilassa on pääsy verkkoon. 

Have fun!
Robolukion kursseilla on tarkoituksena tutustua työelämäkontaktin tms. kautta johonkin robotiikan konkreettisista sovellusalueista. Robottiviikko Tekniikanmuseolla osuu hyvin yhteen syksyn kurssien kanssa aikataulullisesti, ja muutamalla lukiolla onkin ollut suunnitelmissa tehdä vierailu Robottiviikoille jakson päätösviikolla. Helsinge gymnasium on puolestaan ilmoittautunut StarT-hankkeen oppimisympäristöksi ja toteuttaa StarT-toimintaa syksyn kurssilla. Kevään kursseilla vierailu tehdään mahdollisesti kevään kurssien tapaan Technopolis Vantaalle Electrian koetuotantotehtaaseen ja start up -yritys Arctic Roboticsiin.

Kursseilla on tarkoituksena, että opiskelijat tuottavat omista projekteistaan projektikuvaukset. Opiskelija voi itse päättää, miten dokumentoi projektityönsä vaiheet ja lopputuotoksen. Dokumentoinnin voi tehdä kukin itse parhaaksi katsomallaan tavalla (esim. video-, blogi- tai paperimuodossa) esim. Instructables-sivustolla. Opettajien taholta kurssien kuulumiset päivitetään täällä Robolukion hankeblogissa.

Hienoa saada lukiokohtaiset kurssit käyntiin. Kiitos Mehackitille viime kevään sparrauksesta - tästä on hyvä jatkaa eteen päin!

- Teija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti